Proiecte și campanii locale

fii cool prin bunatate

Proiect local de consiliere psihopedagogică destinată elevilor din învățământul preuniversitar

Fii cool prin bunătate!

Perioada de implementare: Ianuarie-Iunie 2025.
Într-o lume tot mai complexă și schimbătoare, unde tehnologia, conflictele și instabilitatea socială creează o atmosferă adesea tensionată, dezvoltarea abilităților de empatie, bunătate, autoreglare emoțională și reziliență devine esențială. Aceste competențe sunt fundamentale atât pentru o dezvoltare sănătoasă la nivel individual, cât și pentru construirea unei societăți mai armonioase. Începând de la grădiniță și continuând până la liceu, investiția în aceste abilități poate transforma tinerii într-o generație capabilă să răspundă provocărilor unei lumi care pune adesea accent pe aspectele negative.
Scopul proiectului: Promovarea competențelor sociale, a abilităților emoționale și a comportamentelor prosociale ale participanților prin dezvoltarea empatiei, auto-reglării emoționale și a comunicării eficiente, pentru a sprijini o dezvoltare echilibrată în plan emoțional și pentru a facilita relații interpersonale mai armonioase în comunitate.
Obiective specifice:

  • Dezvoltarea abilităților socio-emoționale ale preşcolarilor/elevilor în vederea unei autoreglări emoționale eficiente;
  • Dezvoltarea abilităților de reziliență emoțională în vederea adaptării armonioase la schimbările din jur;
  • Dezvoltarea unor abilități intra- și interpersonale în vederea creșterii capacității de adaptare la cerințele mediului social;
  • Implicarea părinților și a cadrelor didactice în procesul de dezvoltare emoțională a copiilor/elevilor.
    Beneficiari direcți: copii de vârstă preșcolară și elevi din unitățile de învățământ preuniversitar din județ.
    Beneficiari indirecți: profesori-consilieri școlari, profesori-logopezi, directorii unităților de învățământ preuniversitar, părinți, cadre didactice din județ.

  • Drepturile omului

    Proiect educațional - Ziua Mondială a drepturilor omului

    Respect și vreau să fiu respectat!

    Perioada de implementare: 10 decembrie 2024, Ziua Mondială a Drepturilor Omului.
    Proiect educațional inițiat de către CJRAE Maramureș pentru informarea și educarea elevilor, cadrelor didactice și părinților în scopul cunoașterii și respectării drepturilor omului, a drepturilor copiilor, a drepturilor și responsabilităților elevilor.
    Scopul proiectului: Cunoașterea de către elevi a drepturilor omului, a drepturilor copilului, a responsabilităților și conștientizarea importanței respectării acestora.
    Obiective specifice:

  • Informarea elevilor în legătură cu principalele drepturi ale omului și ale copilului;
  • Conștientizarea responsabilităților pe care le avem în diferite contexte de viață;
  • Înțelegerea legăturii dintre libertate, drepturi și responsabilități;
  • Conștientizarea importanței exercitării drepturilor și asumării responsabilităților;
  • Conștientizarea consecințelor negative ce decurg din nerespectarea drepturilor omului și drepturilor copilului;
  • Conștientizarea consecințelor negative ce decurg din neînțelegerea și neasumarea responsabilităților.
    Beneficiari direcți: elevi din unitățile de învățământ preuniversitar, cadre didactice, părinți;
    Beneficiari indirecți: părinți, unitățile de invățământ preuniversitar, profesori-consilieri școlari, comunitatea locală.

  • invata sa ierti

    Ziua Internațională a Nonviolenței în Școală

    Învață să ierți!

    Perioada de implementare: an școlar 2024-2025
    Violența școlară poate fi definită ca orice formă de manifestare a unor comportamente precum: exprimare inadecvată sau jignitoare (poreclire, tachinare, ironizare, imitare, amenințare, hărtuire); bruscare, împingere, lovire; rănire; comportament care intră sub incidența legii (viol, consum/comercializare de droguri, vandalism – provocarea de stricăciuni cu buna stiință, furt); ofensă adusă statutului/autorității/cadrului didactic; comportament școlar neadecvat: întârzierea la ore, părasirea clasei în timpul orei, fumatul în scoală și orice alt comportament care contravine flagrant regulamentului școlar în vigoare. Ziua Internațională a Nonviolenței în școală coincide cu ziua comemorării lui Mahatma Gandhi, cel care a obținut independența Indiei prin inițierea mișcărilor de revoltă nonviolente și care spunea că: „Nonviolența este arma celor puternici”. Proiectul ”Învață să ierți!” își propune cultivarea de valori morale și comportamente nonviolente, importante pentru o educație sănătoasă oferită copilului/ elevului/ tânărului.
    Obiective:

  • Recunoașterea comportamentelor care facilitează stabilirea şi menţinerea relaţiilor de prietenie;
  • Dezvoltarea unor comportamente prosociale prin intermediul cuvintelor magice (Multumesc, Te rog frumos, Buna ziua, Iartă-mă etc);
  • Conștientizarea importanței toleranței în relațiile interumane;
  • Identificarea consecințelor pozitive ale iertării.
    Grup țintă: preșcolari și elevi din învățământul preuniversitar din județul Maramureș.

  • canididat la fericire

    Ziua Internațională a Râsului și Fericirii

    Candidat la fericire!

    Perioada de implementare: 10-14 februarie 2025
    Psihologia modernă caută și acum un răspuns la întrebarea „Când se simt oamenii cu adevărat fericiți?”. Credem cu convingere că fiecare dintre noi poate găsi un răspuns la această întrebare. Dincolo de experiențele strict personale și subiective, putem fi cu toții de acord asupra faptului că fericirea nu este ceva ce apare pe neașteptate, nu este rezultatul hazardului, nu se poate cumpăra sau obține la comandă și nu depinde decât în mică măsură de evenimentele externe. Fericirea este o stare interioară, dată de modul în care știm să fim în contact cu noi înșine și să înțelegem propriile experiențe interioare. Fericirea este o resursă..., pregătită, cultivată și apărată de fiecare individ în parte. Fericirea înseamnă curaj, compasiune și conectare.
    Obiective:

  • Conștientizarea de către elevi a faptului că stările emoționale pozitive sunt contagioase;
  • Identificarea de către elevi a modalităților/pârghiilor prin care putem ajunge la starea de fericire/starea de bine (resurse personale, activități plăcute etc.);
  • Identificarea de către elevi a comportamentelor care generează starea de bine/fericirea propriei persoane și a celorlalți;
  • identificarea de către elevi a comportamentelor care determină stări de nemulțumire, tristețe, deprimare etc. atât propriei persoane cât și celorlalți.
    Grup țintă: elevii din unitățile de învățământ preuniversitar, nivel preșcolar, primar, gimnazial şi liceal

  • somnul

    Ziua Internațională a Somnului

    Somnul dulce, sănătate aduce!

    Perioada de implementare: 14 martie 2025
    Somnul reprezintă un proces dinamic de-alungul perioadei copilăriei și a adolescenței, prezentând influențe majore asupra funcționării vieții fizice, psihice și emoționale ale individului. Procesul dinamic al somnului se datorează în marte parte maturării creierului în aceste perioade, dar la fel de importante sunt și rutinele, comportamentele specifice în organizarea unui program de odihnă optim. Studiile de specialitate din domeniul somnologiei, concluzionează faptul că un procent de 45% din populația planetei prezintă la un moment dat în viață tulburări de somn, care afectează sănătatea și calitatea vieții. În special în perioadele cele mai sensibile ale dezvoltării fizice, cognitive și psihice, dar nu numai, somnul este esențial pentru sănătatea fiecărui individ, fiind indispensabil pentru funcționarea organismului la capacitate maximă. Un somn deficitar, de slabă calitate atrage după sine atât consecințe pe termen scurt, precum: dificultățile de învățare și concentrare, cât și pe termen lung, lipsa somnului fiind asociată cu probleme precum: obezitatea, diabetul și slăbirea sistemului imunitar.
    Obiective:

  • Informarea elevilor privind beneficiile unui somn odihnitor asupra dezvoltării creierului și asupra funcționării individuale optime;
  • Identificarea factorilor care ar putea perturba somnul de calitate optimă;
  • Conștientizarea consecințelor distructive ale deprivării de somn asupra funcționării sănătoase a individului;
  • Familiarizarea elevilor cu cele mai frecvente tulburări care pot apărea datorită unui somn disfuncțional;
  • Realizarea unui program personal de odihnă în funcție de informațiile aflate de-alungul activităților.
    Grup țintă: elevii din unitățile de învățământ preuniversitar, nivel preșcolar, primar, gimnazial şi liceal.

  • combatere discriminare

    Ziua Combaterii Discriminării

    Diferiți, unici și egali!

    Perioada de implementare: 14-18 aprilie 2025
    Orice individ, elev poate să se afle în situația de a fi discriminat sau să aibă în jur o persoană dragă discriminată. Mediul educațional este o transpunere reală a societății de zi cu zi în viața elevului, aducând cu sine toate problematicile și tipurile de relații cu care aceștia se pot confrunta. Astfel, elevii trebuie să recunoască fenomenul discriminării, formele și cel mai important lucru, să reușească să adopte stategii și modalități de combatere a acesteia în jurul lor. Urmările care pot să apară în viața unui elev discrimat, pot avea repercusiuni atât în plan individul și psiho-emoțional luând forma unor probleme emoționale: anxietate, introversie, depresie, auto-izolare, stimă de sine scăzută, cât și în plan social, manifestându-se prin neînțelegeri între diferite grupuri, acte și comportamente agresive. Așadar, proiectul vine în sprijinul elevilor și a cadrelor didactice pentru a combate diferitele forme ale discriminării și a îmbunătăți relațiile psiho-sociale în mediul educațional.
    Obiective:

  • Recunoașterea caracteristicilor personale care contribuie la unicitatea individului și a persoanei, indiferent de aparențe;
  • Conștientizarea importanței unicității personale într-o societate care promovează valori democratice;
  • Identificarea diferențelor care există între oameni ca parte a unei complexități a societății în care trăim;
  • Dezvoltarea abilităților de toleranță și acceptare în rândul elevilor privind diversitatea umană;
  • Dezvoltarea unor strategii individuale de combatere a atitudinilor și comportamentelor discriminatorii.
    Grup țintă: elevii din unitățile de învățământ preuniversitar, nivel preșcolar, primar, gimnazial şi liceal.

  • ziua pamantului

    Ziua Internațională a Pământului

    Respectă natura în fiecare zi!

    Perioada de implementare: 22 aprilie 2025
    În fiecare an, în ziua de 22 aprilie sărbătorim Ziua Pământului, zi ce marchează eforturile omenirii pentru protejarea mediului înconjurător. Evenimentul „Ziua Pământului” a fost fondat de către senatorul american Gaylord Nelson în anul 1970, cu scopul de a trezi clasa politică din dezinteresul pe care îl arăta față de problemele de mediu și față de efectele nocive pe care industrializarea le are asupra mediului natural. În anul 1990, peste 200 milioane de oameni din 141 de țări au transformat Ziua Pământului într-o manifestare de amploare, prin alăturarea lor în eforturile de a milita pentru un viitor mai bun al planetei Pământ. În anul 2009, Organizația Națiunilor Unite a declarat ziua de 22 aprilie ca sărbătoare oficială a planetei Pământ și expresie comună a dorinței întregii omeniri de a construi o societate stabilă, pentru un viitor mai curat și mai verde.
    Obiective:

  • Creșterea conștientizării privind problemele de mediu;
  • Conștientizarea efectelor negative ale poluării mediului;
  • Conștientizarea importanței colectării selective a deșeurilor și a reciclării;
  • Conștientizarea importanței protejării și îngrijirii naturii pentru o viață sănătoasă și dezvoltare durabilă;
  • Conștientizarea impactului pe care stilul de viață adoptat îl are asupra mediului înconjurător;
  • Formarea unor atitudini și comportamente potrivite și sănătoase față de mediul înconjurător;
  • Dezvoltarea respectului și prețuirii față de mediul înconjurător.
    Grup țintă: elevii din unitățile de învățământ preuniversitar, nivel preșcolar, primar, gimnazial şi liceal.

  • onestitate

    Ziua Internațională a Onestității

    Puterea onestității - curajul de a fi noi înșine!

    Perioada de implementare: 6-10 mai 2025
    Onestitatea este întâi de toate o caracteristică umană care reflectă de cele mai multe ori permanenta și uneori neobosita nostră aventură de căutare a adevărului. Studiul psihologic al onestității are o istorie îndelungă, bogată și se rezumă la analiza a două curente teoretice. Prima dintre acestea asimilează onestității conceptul de autenticitate a individului. Așadar, se vorbește despre o autenticitate de factură cognitivă, emoțională, socială, comportamentală. Cu alte cuvinte, autenticitatea implică explorarea riguroasă a modului în care reușim să rămânem fideli ideilor și convingerilor noastre atunci când suntem confruntați cu norme și rigori sociale. Cealaltă orientare teoretică se axează mai degrabă pe consistența și consecvența onestității în cadrul variabilității situațiilor și comportamentelor individuale. Așadar, onestitatea este o trăsătură de caracter care influențează modul în care indivizii se comportă sincer în situații particulare. Onestitatea poate fi de asemenea o stare solicitată de cerințele sociale. Descoperim și analizăm lumea înconjurătoare prin asociații, deci indivizii au tendința de a răspunde într-un mod onest și autentic atunci când învață în mod repetat că sinceritatea le aduce beneficii, inclusiv în planul sănătății fizice și psihice.
    Obiective:

  • Conștientizarea faptului că onestitatea este o alegere/opțiune;
  • Analizarea modalităților specifice prin care onestitatea/sinceritatea poate fi valorificată în diverse contexte de viață;
  • Identificarea valorilor personale;
  • Conștientizarea impactului pe care onestitatea îl are asupra relațiilor interumane.
    Grup țintă: - elevii din unitățile de învățământ preuniversitar, nivel preșcolar, primar, gimnazial şi liceal.

  • fumat

    Ziua Mondială Fără Tutun

    Fumatul, un pericol pentru sănătatea noastră!

    Perioada de implementare: 30 mai - 02 iunie 2025
    Organizația Mondială a Sănătății a declarat ziua de 31 mai a fiecarui an -"Ziua Mondială fără Tutun" în anul 1987 printr-o inițiativă comună de a atragere a atenției asupra pericolul utilizării tutunului pentru fumători, dar și pentru societate, în general. Consumul de tutun a luat amploare în ultima perioadă în ţara noastră, adolescenții și tinerii fiind cei mai expuși acestui comportament de risc. Adolescenţa este vârsta la care se definitivează personalitatea şi identitatea, se construiesc valori și principii de viaţă. Proiectul, ”Fumatul, un pericol pentru sănătatea noastră!”, propus de Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională, Maramureș dorește să prevină consumul de tutun în rândul adolescenților prin informarea corectă asupra efectelor negative ale tutunului și prin oferirea unor altenative comportamentale sănătoase.
    Obiective:

  • Identificarea motivelor pentru care tinerii fumează;
  • Recunoașterea efectelor nocive ale fumatului asupra sănătății;
  • Oferirea unor modele de comportament alternative sănătoase.
    Grup țintă: - elevii de nivel gimnazial și liceal din unitățile de învățământ preuniversitar din județul Maramureș.

  • prietenia

    Proiect educațional local

    Prietania, diamantul din inimile noastre!

    Perioada de implementare: 02 - 06 iunie 2025
    Din punct de vedere psihologic relațiile interpersonale sunt în strânsă legătură cu starea de bine, care are la bază sănătatea fizică și mentală a persoanei. Aceste relații sunt foarte importante pentru individ, în general, și cu atât mai mult pentru elevi și tineri. Una dintre relațiile interpersonale cele mai importante la elevi și tineri este prietenia. În adolescență prietenia este adesea relația cea mai puternică. Prietenia este relația afectivă de cooperare dintre două sau mai multe persoane ce implică suport și încredere reciprocă, loialitate, iubire, înțelegere și empatie. Astfel prin prietenie elevii/ tinerii și nu numai, învăță să se completeze unii pe alții și să se accepte așa cum sunt. Filosofii antici spuneau că „prietenia îl transformă pe om, îl înnobilează și îl ridică pe culmile perfecțiunii și ale implinirii”. Proiectul „Prietenia, diamantul din inimile noastre” urmărește dezvoltarea la copii, elevi și adolescenți a unor abilități de a forma relații de prietenie de durată, valoroase pentru a înțelege rolul, importanța și valoarea acestora în vederea unei dezvoltări cât mai armonioase.
    Obiective:

  • Înțelegerea sensului conceptului de prietenie;
  • Cunoașterea elementelor specifice prieteniei;
  • Conștientizarea importanței prieteniei în relațiile interumane;
  • Cunoașterea comportamentelor care facilitează stabilirea şi menţinerea relaţiilor de prietenie.
    Grup țintă: elevii din unitățile de învățământ preuniversitar din județul Maramureș.
  • Proiecte și campanii județene

    saptamana meseriilor

    Proiect județean de consiliere psihopedagogică

    Săptămâna meseriilor: Descoperă, Împărtășește, Învață!

    Perioada de implementare: 3-7 martie 2025
    Într-o perioadă în care societățile se află în plin proces de transformare economică și tehnologică, învățământul profesional joacă un rol crucial în pregătirea tinerelor talente pentru provocările pieței muncii. Acesta nu doar că facilitează integrarea rapidă a tinerilor în diverse sectoare economice, dar contribuie și la dezvoltarea unei economii durabile și inovative. Prin urmare, importanța învățământului profesional nu poate fi subestimată, având multiple beneficii, atât pentru indivizi, cât și pentru societatea în ansamblu.
    Obiective:

  • Informarea elevilor despre avantajele învățământului profesional;
  • Creșterea conștientizării asupra importanței meseriilor tehnice și vocaționale;
  • Facilitarea contactului direct între elevi și profesioniști din diverse domenii;
  • Promovarea oportunităților de practică și stagii de formare;
  • Dezvoltarea unor abilități de orientare profesională pentru elevi;
  • Îmbunătățirea competențelor elevilor în domeniul comunicării eficiente, colaborării în echipă, gestionării timpului și rezolvării conflictelor, prin metode interactive, pentru a facilita creșterea personală și profesională a acestora;
  • Identificarea opțiunilor de carieră prin metode/instrumente interactive, pentru a facilita creșterea personală și profesională a acestora;
  • Reducerea decalajului dintre cerințele pieței muncii și pregătirea tinerelor generații.
    Grup țintă: elevii din învățământul preuniversitar din județul Maramureș.

  • stop violenta

    Proiect județean de prevenire a violenței în incinta unitaților de învațământ

    Stop VIOLENȚA în școala mea!

    Perioada de implementare: an școlar 2024-2025
    În momentul în care citiți aceste rânduri, mii de copii din lumea întreagă merg la școală sau sunt conectați on-line. Fie că se joacă, se uită la filme, ascultă muzică sau învață, mai presus de toate, ei socializează, într-o formă sau alta. Pe lângă micile tachinări din sala de clasă sau de la locul de joacă, rețelele de socializare constituie acum un mediu influent, și în același timp propice pentru propagarea rapidă a unor fenomene de agresiune nedorite. Ceea ce este resimţit ca violenţă de un elev de la o anumită şcoală poate trece neobservat în ochii elevilor de la altă şcoală. Ceea ce la început este o mică glumă aruncată către un copil de către un altul se poate rapid transforma într-o situație de violență, agresiune sau hărțuire repetată. Din păcate, violențele manifestate în spațiul școlar, mediul on-line au devenit și mai frecvente de la an la an, datorită crizei epidemiologice, sanitare, care a cuprins întreaga lume, situație care a forțat mutarea multor activități în spațiul virtual. Conform unor studii efectuate în ultimii ani de către Organizația Salvați Copiii, 5 din 10 copii cu vârsta cuprinsă între 12 și 17 ani au fost hărțuiți în mediul on-line.
    Obiective:

  • Informarea cadrelor didactice, cadre didactice auxiliare cu privire la fenomenul de violență, bullying/cyberbullying;
  • Identificarea principalelor cauze ale fenomenului de violență bullying/cyberbullying;
  • Cunoașterea profilului psihologic al victimei și agresorului;
  • Reactualizarea unor tehnici de prevenție/intervenție.
    Grup țintă: elevii din învățământul preuniversitar din județul Maramureș.
  • curcubeul prieteniei

    Proiect județean

    Curcubeul prieteniei

    Perioada de implementare: Ianuarie -Iunie 2025
    Conform datelor preliminarii ale Recensământului Populației și Locuințelor 2021, anunțate la institutul Național de statistică, populația Maramureșului este constituită din 452.475 de locuitori. Dintre aceștia 75,60% sunt români, 5,68% sunt ucrainieni, 5,12% sunt maghiari și 2,63% sunt romi. Urmările care pot să apară în viața unui elev discriminat, pot avea repercusiuni atât în plan individul și psiho-emoțional luând forma unor probleme emoționale: anxietate, introversie, depresie, auto-izolare, stimă de sine scăzută, cât și în plan social, manifestându-se prin neînțelegeri între diferite grupuri, acte și comportamente agresive. Acest proiect vine în sprijinul elevilor și a cadrelor didactice pentru a combate diferitele forme ale discriminării și a îmbunătăți relațiile psiho-sociale în mediul educațional.
    Scopul proiectului: Proiectul educativ județean ”Curcubeul prieteniei” are ca scop asigurarea de șanse egale la educație pentru toți elevii indiferent de etnie și refacerea echității în educație, în vederea dezvoltării identității culturale a acestor elevi.
    Obiective specifice:

  • Recunoașterea caracteristicilor personale care contribuie la unicitatea individului și a persoanei, indiferent de aparențe;
  • Conștientizarea importanței unicității personale într-o societate care promovează valori democratice;
  • Identificarea diferențelor care există între oameni ca parte a unei complexități a societății în care trăim;
  • Dezvoltarea abilităților de toleranță și acceptare în rândul elevilor privind diversitatea umană;
  • Dezvoltarea unor strategii individuale de combatere a atitudinilor și comportamentelor discriminatorii.
  • Sensibilizarea elevilor privind dreptul la educație a tuturor copiilor indiferent de etnie;
  • Dezvoltarea comunicării și a colaborării între elevi;
  • Creșterea sentimentului de apartenență la mediul școlar;
  • Promovarea diversității și schimbului cultural;
  • Dezvoltarea unui mediul școlar incluziv.
    Grup țintă:
    Beneficiari direcți: preșcolari, elevi, profesori-consilieri școlari, mediatori școlari, cadre didactice
    Beneficiari indirecți: părinți, comunitate.

  • atitudinea face diferenta

    Proiect județean pentru prevenirea bullyingului și cyber-bullyingului în mediul școlar

    Atitudinea face diferența

    Perioada de implementare: an școlar 2024-2025
    Proiect educațional inițiat de către CJRAE Maramureș vine în sprijinul cadrelor didactice care desfășoară în unitatea de învățământ activități de identificare și prevenire a fenomenelor de bullying și cyberbullying.
    Scopul proiectului: Dobândirea de către elevi a unui set de abilități de gestionare eficientă a situațiilor de bullyin, respectiv cyberbullying, în mediul școlar. Conștientizarea, informarea și consilierea cadrelor didactice și a părinților cu privire la implicațiile fenomenului de bullying. Dobândirea de către cadrele didactice a unui set de abilități de gestionare eficientă a situațiilor de bullying, respectiv cyberbullying, în mediul școlar.
    Obiective specifice:

  • Sensibilizarea elevilor cu privire la fenomenul de bullying/cyberbullying;
  • Dezvoltarea la elevi a abilitățiilor de relaționare în medii diferite de comunicare;
  • Identificarea/exersarea tehnicilor eficiente de rezolvare a conflictelor;
  • Dezvoltarea la elevi a abilităților de empatie;
  • Dezvoltarea la elevi a abilităților de comunicare asertivă;
  • Recunoașterea unei varietăți de emiții trăite în raport cu sine și cu ceilalți;
  • Informarea elevilor, profesorilor și părinților cu privire la cadrul legal al fenomenului de bullying/cyberbullying;
  • Cunoașterea profilului psihologic al victimei și agresorului;
  • Însușirea unor tehnici de prevenție/intervenție.
    Grup țintă: Cadre didactice, părinți și elevi de nivel gimnazial și liceal din unitățile de învățământ din județul Maramureș.

  • absenteism

    Proiect județean de intervenție

    Absenteismul - de la cauză la efect

    Perioada de implementare: an școlar 2024-2025
    Scopul proiectului: Reducerea fenomenului de absenteism școlar prin creșterea stării de bine și de echilibru psihosocial al elevilor și conștientizarea acestora privind importanța participării la viața socială.
    Obiectivele proiectului:

  • Identificarea elevilor cu absenteism ridicat și/sau cu risc de abandon școlar sau exmatriculare;
  • Reducerea cazurilor de părăsire timpurie a sistemului educațional;
  • Dezvoltarea abilităților socio-emoționale în vederea depășirii problemelor psiho-sociale ale elevilor;
  • Creșterea motivației și a persormanței școlare;
  • Îmbunătățirea comunicării dintre școală și familie, profesori și elevi.
    Grup țintă: Elevii claselor V-XII.

  • pas cu pas-scoala

    Campanie județeană de consiliere și orientare în carieră

    Pas cu pas spre școală!

    Perioada de implementare: an școlar 2024-2025
    Investițiile realizate în educația copiilor aduc profituri maxime pe termen lung, atât pentru părinți, pentru cadre didactice cât şi pentru copii. Introducerea clasei pregătitoare încă din anul școlar 2012 – 2013 s-a dovedit a fi o măsură extrem de eficientă, mai ales în ceea ce privește pregătirea copilului atât pentru cerințele mediului școlar cât și formarea și dezvoltarea sa ca viitor adult. Rațiunea introducerii acestei măsuri este extrem de simplă (susținută de argumente de natură psihologică și sociologică): socializarea timpurie într-un mediu educațional organizat este benefică pentru dezvoltarea personalității copilului.
    Obiectivele campaniei:

  • Informarea în privința riscului de inadaptare școlară la trecerea între ciclul primar și cel gimnazial;
  • Oferirea de materiale suport (sugestii);
  • Autocunoașterea și acceptarea necondiționată a propriei persoane și a celorlalți;
  • Dezvoltarea abilităților de adaptare, creșterea autoeficientății;
  • Managementul învățării și al timpului liber.
    Grup țintă: elevii din clasele a IV-a din unitațile de învățământ; părinți, comunitate și cadre didactice.
  • Download/Descărcare:
    Proiectul pentru nivelul preșcolar

    pas cu pas

    Campanie județeană de consiliere și orientare în carieră

    Pas cu pas spre gimnaziu!

    Perioada de implementare: an școlar 2024-2025
    Reducerea impactului pe care tranziția de la nivelul de învățământ primar la nivelul de învățământ gimnazial îl poate avea asupra copilului și familiei.
    Obiectivele campaniei:

  • Informarea în privința riscului de inadaptare școlară la trecerea între ciclul primar și cel gimnazial;
  • Oferirea de materiale suport (sugestii);
  • Autocunoașterea și acceptarea necondiționată a propriei persoane și a celorlalți;
  • Dezvoltarea abilităților de adaptare, creșterea autoeficientății;
  • Managementul învățării și al timpului liber.
    Grup țintă: elevii din clasele a IV-a din unitațile de învățământ; părinți, comunitate și cadre didactice.
  • Download/Descărcare:
    Proiectul pentru nivelul primar

    atentie-trec-la-facultate

    Campanie județeană de consiliere și orientare în carieră

    Pas cu pas spre liceu!

    Perioada de implementare: an școlar 2024-2025
    Campania „Pas cu pas spre liceu!” îşi propune să ofere elevilor, părinților, profesorilor-consilieri școlari, profesorilor diriginți din școlile gimnaziale și liceele din județul nostru o imagine de ansamblu asupra a ceea ce înseamnă și cum trebuie să se desfășoare concret educaţia şi orientarea în carieră şi să ofere elevilor consiliere în vederea unei bune orientări școlare și profesionale, atât în mod individual, cât şi în grupuri.
    Obiectivele campaniei:

  • Cunoașterea și evaluarea proprieipersoane în vederea luării unei decizii eficiente privind traiectoria educațională și profesională;
  • Planificarea propriului traseu educațional;
  • Asimilarea de informații privind oferta educațională disponibilă;
  • Facilitarea accesului la consilierea privind cariera prin intermediul consilierului școlar care va oferi elevilor consiliere individuală și de grup, folosind metode și tehnici științifice eficiente.
    Grup țintă: elevii claselor a VIII-a din unitațile de învățământ; părinți, comunitate și cadre didactice.
  • Download/Descărcare:
    Proiectul pentru nivelul gimnazial

    pas cu pas-facultate

    Campanie județeană de consiliere și orientare în carieră

    Pas cu pas către viitor!

    Perioada de implementare: an școlar 2024-2025
    Trăim într-o epocă în care nu mai este profitabilă pregătirea profesională unilaterală. Omul seco-lului XXI trebuie să dispună de un portofoliu de virtuale proiecte de exprimare, de dezvoltare profesională. Tânărul se poate găsi la „răscruci” de drumuri, se poate confrunta cu mai mulţi „viitori posibili”... şi cu multiple alegeri de fãcut. Este perimată ideea alegerii unei profesiuni unice, definitive. Medi-ul socio - profesional actual presupune o permanentă schimbare de ritm şi de orientare. O reajustare a identităţii personale la identitatea profesionalã. Și invers. Astăzi, omul şi profesiunea se dezvoltã împreu-nă. Capătă sens laolaltă şi dobândesc o identitate complexă şi unitară. Departe de a deveni doar ceea ce face, omul contemporan are şansa de a face ceea ce este. Ceea ce înseamnă mult mai mult. Adică: desco-perirea propriei personalităţi şi gestionarea adecvată a resurselor ei. Într-un astfel de context, „compe-tenţele - cheie” reprezintă o miză şi o provocare. Sunt purtătoare de „potenţial”. Particularizează şi inte-grează într-un „bun - simţ” european.
    Ele ar trebui sa fie dobândite la sfârşitul învăţământului obligatoriu, pentru a funcţiona ca bază a activităţilor ulterioare de învăţare/formare.
    Competenţele cheie sunt esenţiale pentru:

  • Dezvoltarea personală de-a lungul întregii vieţi (capitalul cultural);
  • Incluziunea socială și cetăţenia activă (capital social);
  • Ocupare și dezvoltare profesională (capitalul uman).
    Grup țintă: elevii claselor a XII-a din unitățile de învățământ; părinți, comunitate și cadre didactice.
  • Download/Descărcare:
    Proiectul pentru nivelul liceal


    Screenshot-2022-05-09-154801

    Proiect județean de consiliere parentală

    Optimizarea intervenției logopedice prin consilierea și implicarea părinților în activitatea recuperatorie

    Perioada de implementare: an școlar 2024-2025
    Realizarea unor activități de consiliere parentală individuală sau de grup, în vederea îmbunătățirii rezultatelor privind corectarea/recuperarea/compensarea limbajului oral expresiv și receptiv. Optimizarea/eficientizarea intervenției logopedice prin consilierea și implicarea adecvată a părinților în activitatea recuperatorie.
    Obiective:

  • Stabilirea rolului părintelui în procesul terapeutic, în calitate de partener competent și responsabil;
  • Dromarea și informarea părinților referitor la procesul terapeutic specific corectării tulburăilor de tip disletic;
  • Furnizarea de materiale suport care să faciliteze continuarea demersului terapeutic acasă, împreună cu părinții;
  • Consilierea parentală specifică în funcție de nevoile semnalate de beneficiarii proiectului.
    Grup țintă: preșcolari/școlari, părinți, cadre didactice, profesori logopezi
  • 2023-2024
    Împreună pentru o educație mai bună - Toleranță, Acceptare, Diversitate
    Pas cu pas spre cariera ta!

    Raportul final pentru anul școlar 2023-2024

    Absenteismul - de la cauză la efect

    Raportul final pentru anul școlar 2023-2024

    Atitudinea face diferența

    Perioada de implementare: an școlar 2023-2024
    Proiect educațional inițiat de către CJRAE Maramureș vine în sprijinul cadrelor didactice care desfășoară în unitatea de învățământ activități de identificare și prevenire a fenomenelor de bullying și cyberbullying,
    Scopul proiectului: Dobândirea de către elevi a unui set de abilități de gestionare eficientă a situațiilor de bullying, respectiv cyberbullying, în mediul școlar. Conștientizarea, informarea și consilierea cadrelor didactice și a părinților cu privire la implicațiile fenomenului de bullying. Dobândirea de către cadrele didactice a unui set de abilități de gestionare eficientă a situațiilor de bullying, respectiv cyberbullying, în mediul școlar.
    Obiective specifice:

  • Sensibilizarea elevilor cu privire la fenomenul de bullying/cyberbullying;
  • Dezvoltarea la elevi a abilitățiilor de relaționare în medii diferite de comunicare;
  • Identificarea/exersarea tehnicilor eficiente de rezolvare a conflictelor;
  • Dezvoltarea la elevi a abilităților de empatie;
  • Dezvoltarea la elevi a abilităților de comunicare asertivă;
  • Recunoașterea unei varietăți de emiții trăite în raport cu sine și cu ceilalți;
  • Informarea elevilor, profesorilor și părinților cu privire la cadrul legal al fenomenului de bullying/cyberbullying;
  • Cunoașterea profilului psihologic al victimei și agresorului;
  • Însușirea unor tehnici de prevenție/intervenție.
    Grup țintă: Cadre didactice, părinți și elevi de nivel gimnazial și liceal din unitățile de învățământ din județul Maramureș.

  • Raportul final pentru anul școlar 2023-2024
    Incluziunea în învățământul de masă a elevilor cu cerințe educațive speciale

    Raportul final pentru anul școlar 2023-2024

    Pașaport spre viitor

    Raportul final pentru anul școlar 2023-2024

    2022-2023
    Bullying-ul, un fenomen de amploare în context pandemic
    Spiridușii lui Moș Crăciun

    Consilierii școlari și cadrele didactice implicate în proiect desfășoară acțiuni de voluntariat în unitățile școlare partenere, activități care presupun realizarea/donarea împreună cu elevii de pachete-cadou pentru elevii aflați în dificultate, numiți în continuare beneficiari direcți ai proiectului.
    Elevii voluntari însoțiți de profesori consilieri școlari, logopezi și mediatori școlari participă la sediul CJRAE Maramureș la o activitate educațională integrată, ocazie cu care se oferă cadouri copiilor din medii socio-economice defavorizate din școlile implicate în proiect.
    Angajații CJRAE Maramureș împreună cu elevi voluntari participă la o acțiune de voluntariat care presupune colectarea de produse alimentare neperisabile în vederea donării acestora familiilor elevilor cu CES selectate din baza de date a SEOSP Maramureș.
    Grup țintă: Elevi care provin din familii cu statut socio-economic defavorizat și familii ale elevilor cu CES și cu Certificat de orientare școlară și profesională.

    Creștem și ne dezvoltăm prin povești
    Stop bullying în școala mea
    Împreună pentru o educație mai bună - Toleranță, Acceptare, Diversitate
    2021-2022
    Revin acasă, în Maramureș
    Bullying-ul, un fenomen de amploare în context pandemic
    Scroll to Top Skip to content